Erikoislukiot -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:
Erikoislukioita ja erityispainotteisia lukioita on Suomessa noin 70 ja niissä opiskelee noin 8 000 opiskelijaa. Oppilaitokset sijaitsevat ympäri Suomea. Erikoislukioissa tai lukioiden erikoislinjoilla opetus syventyy yhteen aihealueiseen, kuten musiikkiin, kansainvälisyyyteen, kieliin, taideaineisiin, ilmaisutaitoon tai urheiluun. Erikoislukioiden perusperiaatteena on turvata lahjakkaiden oppilaiden mahdollisuudet erikoistua ja harjoittaa osaamistaan tilanteessa, jossa tuntijaon ja opetussuunnitelman perusteiden takia se ei ole ollut mahdollista muissa lukioissa.
Hakeminen erikoislukioihin
Erikoislukioihin haetaan omana hakukohteenaan lukioiden valtakunnallisessa yhteishaussa. Lukiokoulutus on valtakunnallista, joten erikoislukioiden tarjoamiin opintoihin voi hakea mistä päin Suomea tahansa. Opiskelijavalinnat tehdään pääsääntöisesti kahdella eri tavalla. Osa lukioista valitsee erityislinjojen opiskelijansa peruskoulumenestyksen ja pääsykokeen tai valintahaastattelun kautta. Osa tekee opiskelijavalinnat yksinomaan kirjallisen materiaalin perusteella. Tällöin on koulumenestyksen lisäksi huomioon otetaan harrastuneisuus (esimerkiksi aikaisempi musiikkiharrastus tai urheilutausta) sekä erilaiset lausunnot ja todistukset.
Esimerkkejä erikoislukioista
Urheilulukio: Urheilulukiossa voi sovittaa yhteen tavallista määrätietoisemman valmennuksen ja opiskelun. Valmennukselle on varattu useimmissa lukioissa kaksi tuntia vähintäänkin kolmesti viikossa. Usein aamupäivään sijoitetut valmennusajat mahdollistavat harjoittelun kaksi kertaa päivässä. Urheilulukioita on Suomessa 12. Painopistelajit vaihtelevat lukioittain. Useimmat urheilulukiot tarjoavat opiskelijoille myös majoittumismahdollisuuden lukioille kuuluvissa asuntolossa.
Taidelukiot: Taidelukioita voivat erikoistuneita esimerkiksi musiikkiin, tanssiin tai kuvataiteisiin. Taidelukiot ovat yleissivistäviä lukioita, jossa opiskelijat saavat lukion päättötodistuksen ja suorittavat ylioppilastutkinnon. Koulu sopii sekä niille, jotka aikovat kuvataiteen ja musiikin ammatteihin että niille, jotka suuntautuvat muille aloille.
Taidelukioihin haetaan yhteisvalinnan kautta. Taidelukioiden hakuprosessiin kuuluu yleensä pääsykoe, johon kuuluu haastattelu sekä erillisiä tehtäviä. Musiikkilukioon hakijoiden pääsykokeeseen kuuluu yleensä musikaalisuustesti kuten laulunäyte tai soittonäyte.
Steinerlukiot: Steinerkoulun 10.-13.luokat vastaavat lukiokoulutusta, jolloin suoritetaan laajasti yleissivistäviä opintoja steinerpedagogisen opetussuunnitelman mukaisesti. Opetukseen kuuluu myös taito- ja taideaineita. Steinerlukioita on tällä hetkellä 15 Suomessa. Jokaiseen Steinerkouluun haetaan suoraan oppilaitokseen.